Նեխուրի մոգական գաղտնիքները. մաքրեք օրգանիզմը այս հյութով

Նեխուրի մոգական գաղտնիքները. մաքրեք օրգանիզմը այս հյութով

Նեխուրի բարձր սննդային արժեքի և բուժիչ հատկությունների մասին իմացել են հնագույն ժամանակներից. «Նյարդային հիվանդություններ ունեցող մարդկանց համար նեխուրը պետք է ծառայի ոչ միայն որպես կերակուր, այլ նաև որպես դեղամիջոց»,- գրել է Հիպոկրատը։ Ավելի քան երկու հազարամյակ անց դեղաբույսերի հայտնի գիտակ պրոֆեսոր Ա. Դ. Տուրովան գրել է. «Նեխուրը խորհուրդ է տրվում օգտագործել բժշկի նշանակմամբ` ախորժակը լավացնելու և մարսողական գեղձերի ֆունկցիան ուժեղացնելու համար, սերմերից և արմատապտղից պատրաստված թուրմի ձևով»։

Նեխուրը համարվել է «սուրբ» բույս. ճյուղերից պատրաստված տերևներով զարդարել են տաճարները, հաղթանակած մարզիկների գլուխները, տները։

-Խառնեք 200 գ նեխուրի և 150 գ խնձորի քերուկ, 50 գ մանրացրած ընկույզ։ Կերեք
100 գ կաթնասերի հետ։ Օգտակար է շագանակագեղձի բորբոքման դեպքում։
Հայտնի են մշակովի նեխուրի երեք հիմնական տեսակներ։
*Տերևային` օգտագործվում է որպես համեմունք` աղցանների և պատրաստի ուտեստների մեջ։
* Կոթունային կամ ցողունային` ուտում են թարմ վիճակում, ավելացնում են եփվող կերակուրների մեջ։
* Արմատային կամ արմատապտղային` ուտում են հում և եփված վիճակում, պատրաստում են մարինադներ, չորացնում են։

Բուժումներ նեխուրի հյութով
Կոթունային և արմատային նեխուրից ստացված հյութը կիրառվում է արյունատար անոթների պատերի բարձր թափանցելիության դեպքում։ Վաղուց ի վեր հայտնի է, որ հյութը մեղմացնում է ամառային տապի ազդեցությունը.
գ Խմեք 50-ական մլ հյութ` նախաճաշից և ճաշից 15 րոպե առաջ։ Հյութն ունի մարմնի ջերմությունը կարգավորող հատկություն։

Հակաուռուցքային կոկտեյլ. խառնեք գազարի, բազուկի և նեխուրի հյութեր (2։2։1)։ Խմեք 200-ական մլ` օրը 3 անգամ։ Խորհուրդ է տրվում տարեց մարդկանց։ Կոկտեյլն ունի արյունաստեղծ հատկություն։
Խորհուրդ է տրվում նաև առատ դաշտանի դեպքում։
* Հյութաքամիչի օգնությամբ խառնեք 225 գ գազարից, 150 գ նեխուրի և 50 գ մաղադանոսի կանաչ զանգվածներից ստացված հյութերը։

* Խմեք 2-ական ճ/գ, յուրաքանչյուր 2 ժամը մեկ։ Շարունակեք 1 ամիս։ Կոկտեյլն ունի բարերար ազդեցություն լյարդի վրա։

Ալերգիա (դիաթեզ, եղնջատենդ). Խմեք 1-ական թ/գ նեխուրի արմատից (կամ` 2-ական թ/գ կանաչ զանգվածից) ստացված հյութ, օրը 3 անգամ, ուտելուց 30 րոպե առաջ։

Շագանակագեղձի բորբոքում. 
* Խառնեք կիտրոնի և կոթունատերևային նեխուրի հյութեր, մեղր (1։1։1)։ Խմեք 2-ական ճ/գ` օրը 2 անգամ, ճաշից և ընթրիքից կես ժամ առաջ։ Պահեք սառնարանում։
* Խառնեք քաղցր պղպեղի և նեխուրի հյութերը (5։1)։ Խմեք 20-ական մլ` օրը 3 անգամ, ուտելուց 15 րոպե առաջ։ Ավելացրեք չափաքանակը օրը 15 մլ-ով` մինչև 150 մլ, որից հետո նվազեցրեք չափաբաժինը` օրը 10 մլ-ով։

Արյունը մաքրող. 
* Խառնեք խատուտիկի և նեխուրի հյութերը (1։1)։ Խմեք 1-ական ճ/գ` օրը 3 անգամ։
* Խառնեք եղինջի և նեխուրի հյութերը (3։1)։ Խմեք 50-ական մլ` օրը 2 անգամ։
Շարունակեք 28 օր, ընդմիջեք 14 օր, կրկնեք 2-3 անգամ։
Խատուտիկի հյութը կարելի է պահածոյացնել։
* Աղացեք արմատը և վերգետնյա մասը, զտեք հյութը, խառնեք օղու հետ (5։1)։ Խմեք 1-ական ճ/գ, օրը 1-2 անգամ, վերոգրյալ նեխուրի հյութի և մեղրի խառնուրդի հետ։

Զգուշացում։ Նեխուրի հյութը հակացուցված է աղեստամոքսային համակարգի հիվանդությունների սրացման դեպքում, հղիներին և կերակրող մայրերին։