Բժիշկը թվարկել է այն մթերքները, որոնք վնասում են լյարդը
Մրգեր ուտելը կարող է բացասաբար ազդել լյարդի վրա, ուստի դրանք պետք է չափավոր ուտել։ Այս մասին ասել է դիետոլոգ եւ սննդաբան Եվգենի Արզամասցևը։
«Մրգերը պարունակում են ֆրուկտոզա: Այն լյարդում վերամշակվում է գլյուկոզայի։ Եթե ֆրուկտոզա մատակարարվի ավելցուկով, այն կվերամշակվի ճարպերի։
Իսկ այդ ճարպերը կարող են կուտակվել լյարդում»,- պարզաբանեց սննդաբանը։
Բացի այդ, արհեստական հավելումներ պարունակող մթերքները և տապակած մթերքները կարող են վնասակար լինել, քանի որ սթրես են առաջացնում լյարդի վրա։ Նման խնդրի կարող են հանգեցնել նաև յուղոտ և քաղցր ուտելիքը, շարունակեց բժիշկը։
«Երբ նա ճարպ է օգտագործում, նա մեծ ծանրաբեռնվածություն է ստանում: Շաքարավազը, բուլկիները, տորթերի ավելցուկը վնասակար են, քանի որ դրանք կառաջացնեն ճարպային հեպատոզ, այսինքն՝ ճարպակալում»,- եզրափակեց Արզամասցևը։
Թերապևտ Ալեքսեյ Խուխրևն ավելի վաղ ասել էր, որ մաշկի դեղնացումը լյարդի հետ կապված խնդիրների նշաններից մեկն է։ Բժիշկը հիշեցրել է, որ այս օրգանը հեռացնում է տոքսինները, արտադրում մաղձը և մասնակցում է սպիտակուցների սինթեզին, որոնք պատասխանատու են արյան մակարդման համար։