Էնդոկրինոլոգը զգուշացրել է մանդարինի չափից շատ ուտելու վտանգների մասին
Ամանորյա տոների նախօրեին SM-Clinic-ի էնդոկրինոլոգ, սննդաբան, բժշկական գիտությունների թեկնածու Օքսանա Միխալևան բացատրել է մանդարինի չափից շատ ուտելու վտանգները։
Ըստ մասնագետի՝ մանդարինները և այլ ցիտրուսային մրգերը վիտամին C-ի աղբյուր են (մեծ մանդարինը պարունակում է ասկորբինաթթվի ամենօրյա պահանջի կեսը), ինչպես նաև հազվագյուտ տարրեր, ինչպիսիք են սիլիցիումը, կոբալտը և մոլիբդենը։
Ցիտրուսային մրգերը պարունակում են հատուկ կենսաբանական ակտիվ նյութեր՝ պոլիֆենոլներ (ֆլավոնոիդներ), որոնք ունեն հակաօքսիդանտ էֆեկտներ։ Ֆլավոնոիդներն օգնում են օրգանիզմին սրտանոթային հիվանդությունների, աթերոսկլերոզի և քաղցկեղի կանխարգելման գործում, ինչպես նաև ցուցաբերում են հակավիրուսային և հակամանրէային ակտիվություն:
Այնուամենայնիվ, մանդարինի օգտագործումը պետք է չափավոր լինի. երեխաներին խորհուրդ է տրվում օրական երկու մրգից ոչ ավելի, իսկ մեծահասակներին՝ չորսից ոչ ավել, քանի որ դրանք կարող են ալերգիկ ռեակցիաներ առաջացնել։ Սա վտանգավոր է նաև մրգային թթուների բարձր պարունակության պատճառով, որը կարող է վնասել ստամոքսի լորձաթաղանթը ստամոքսահյութի բարձր թթվայնությամբ, ստամոքսի խոցային և էրոզիվ վնասվածքներով մարդկանց մոտ:
Բացի այդ, ցիտրուսային մրգերի ավելորդ օգտագործումը կարող է հանգեցնել միզուղիներում օքսալատային աղերի առաջացմանը, հատկապես վիտամին D-ի ուղեկցող պակասի դեպքում, որը հանդիպում է բնակչության 70%-ի մոտ: